Anemia sewaktu mengandung mungkin akan terjadi pada sesiapa sahaja. Ia menyebabkan darah kekurangan sel darah merah yang sihat untuk membawa oksigen ke tisu badan dan bayi dalam kandungan.
Siapa berisiko?
Setiap orang berisiko untuk mendapat anemia sewaktu mengandung. Tetapi, golongan berikut mempunyai risiko yang lebih tinggi sekiranya mereka tidak mendapat iron dan asid folik yang mencukupi sepanjang kehamilan:
* Ibu yang mengandung anak kembar
* Muntah yang teruk disebabkan morning sickness
* Usia remaja
* Makan makanan yang kurang iron
* Pernah mempunyai sejarah anemia semasa mengandung.
Simptom yang biasa terjadi bagi pesakit anemia sewaktu mengandung adalah :
- Kulit, bibir dan kuku yang pucat
- Cepat letih dan lesu
- Pening kepala
- Semput semasa bernafas
- Denyutan jantung yang laju
Kesan dan risiko anemia sewaktu mengandung:
- Bayi kurang berat atau kelahiran pramatang
- Kemurungan selepas bersalin
- Kehilangan darah yang banyak dan berlaku pemindahan darah sewaktu proses kelahiran
- Bayi akan menghadapi anemia
- Perkembangan anak akan lambat berbanding biasa
Pencegahan Anemia.
Bagi mencegah anemia, anda disarankan untuk mendapatkan iron yang mencukupi dengan makan makanan seimbang dan makan makanan yang mempunyai iron yang tinggi seperti:
* Sayuran yang mempunyai daun hijau terang ( cth: brokoli)
* Bijirin yang kaya dengan zat besi
* Daging dan ikan
Selain itu, makanan yang mengandungi vitamin c yang tinggi akan membantu iron diserap dengan lebih banyak dalam badan. Contoh makanan yang kaya vitamin C:
* Buah-buahan citrus
* Strawberi
* Kiwi
* Tomato
Cuba makan buah-buahan ini beserta iron. Contohnya, minum segelas jus oren dan cereal yang mengandungi zat besi untuk sarapan pagi.
Akhirnya, dapatkan maklumat doktor anda berkenaan vitamin yang perlu diambil untuk kesihatan yang maksimum semasa mengandung.
Untuk dapatkan lebih banyak maklumat, anda boleh baca di sini:
Thanks for reading!
No comments :
Post a Comment