Tidak ada suatu pun yang diciptakan
tuhan dengan sia-sia. Setiap benda pasti ada manfaaa dan kelebihannya. Limau
nipis adalah antara buah yang masam tetapi mempunyai banyak kebaikan pada
kesihatan manusia. Ia sangat bermanfaat untuk diamalkan dalam diet seharian,
disamping harganya yang sangat murah di pasaran.
Penyelidik di Universiti Innsbruck,
Austria telah membuat kajian bahawa sekiranya limau nipis dibiarkan masak ranum
sepenuhnya iaitu apabila ia menguning, ia dapat memberikan antioksinan sehingga
ke paras maksimum.
.
Survi
Skurvi adalah
penyakit yang boleh dilihat melalui keadaan fizikal seseorag. Pengidap skurvi
biasanya selalu diserang selsema, ulser mulut, gusi berdarah dan bibir kering.
Vitamin c yang tinggi dalam limau purut boleh mengelakkan penyakit ini terjadi.
Sembelit
Asid dalam limau
nipis mampu membersihkan usus. Ia boleh menjadi pelawas bagi mengelak sembelit.
3.
Mengelak berat badan
Dalam limau nipis
terdapat asid sitrik yang mampu membakar lemak. Eloknya selepas makan sup
daging, amalkan meminum perahan penuh limau nipis kedalam air suam. Ia sungguh
menyegarkan dan minuman antioksidan
4.
Limau nipis mengandungi fitokimia yang
mengagungkan. Kandungan antioksidannya sangat tinggi dan bersifat antikanser.
5.
Selsema
Perah dua biji
limau nipis ke dalam setengah liter air panas. Tambah sedikit masu asli untuk
menyedapkannya. Hirup perlahan-lahan pada sebelah malam sebelum tidur untuk
merawat selsema. Ini kerana limau nipis mempunyai nilai antiviral yang kita
untuk menghalang selsema merebak.
.
Sakit tekak
Campurkan jus limau
nipis dan air dengan nisbah 1:1. Gunakan untuk berkumur bagi melegakan sakit
tekak. Boleh juga masukkan garam laut untuk kesan yang maksimum.
7.
Bengkak gusi
Ambil segelas jus
limau nipis yang diperah dan cairkan dengan air. Tambah secubit garam dan
minum. Kulit ari limau nipis boleh digosok pada gusi yang bermasalah untuk
melegakan gusi.
Tahukah anda, limau nipis mempunyai
lebih banyak jus jika ditempatkan di tempat yang panas. Bagi mendapatkan
perahan maksimum, rendam dulu dalam air panas beberapa minit kemudian uli
seketika. Barulah diperah
Thanks for reading!
No comments :
Post a Comment