Ibu-ibu hamil sememangnya perlu sentiasa menjaga kesihatan serta pengambilan makanan yang seimbang. Disamping memenuhi keperluan zat vitamin yang diperlukan, terutama bayi dalam kandungan dan juga ibu hamil.
Pengambilan buah-buahan juga penting kerana terdapat buah-buahan yang kaya dengan zat vitamin yang perlu untuk ibu hamil. Jom kita tengok buah yang baik untuk ibu hamil amalkan.
1. PISANG
Siapa tak kenal pisang kan? Pisang
cukup terkenal sebagai pelawas yang mana mampu mengelakkan ibu mengandung dari
masalah sembelit dan sukar membuang.
Selain itu, pisang juga mengandungi nutrisi lain yang dapat
membantu ibu hamil seperti vitamin, asid folat dan juga kalium. Asid folat membantu pembentukan otak dan juga tulang sumsum bayi.
Otak dan tulang sumsum adalah 2 organ yang sangat penting dalam sistem tubuh
manusia.
Pisang
juga antara buah yang mengandungi vitamin C yang mana ianya membantu semasa
proses pembentukan darah selain daripada membantu dalam pembentukan gusi,
tulang dan kulit.
2. KURMA
Buah ini mengandungi banyak kandungan nutrisi seperti asid folik, zink, zat besi,
kalsium, kalium, magnesium, vitamin C dan juga vitamin B.
Nutrisi-nutrisi
ini boleh membantu ibu-ibu untuk menghilangkan penat dan lesu ketika
mengandung, menaikkan bacaan HB dengan terlibat dalam proses pembentukan sel
darah merah sekaligus mengelakkan anemia. Kurma juga membantu memudahkan
bersalin tau.
3. BUAH NAGA
Buah naga kaya dengan antioksidan dan juga Vitamin B3 yang
membantu melembabkan kulit semasa mengandung.
Buah
naga juga membantu menghasilkan antibody bagi
menguatkan sistem imunisasi ibu supaya sukar dijangkiti penyakit. Buah naga
juga dapat mencairkan kahak dan menghilangkan batuk.
Tips Mudah : Beli dan potong buah naga.
Kemudian, bekukan buah naga di dalam peti ais. Setiap minggu, makanlah 2-3 kali
potongan buah naga tadi. Ini membantu buah naga untuk tahan lebih lama.
4. EPAL
Epal adalah buah yang kaya dengan vitamin. Epal juga antara buah
yang mempunyai warna yang menarik perhatian.
Epal
mengandungi vitamin A, B kompleks dan vitamin C yang banyak membantu
meningkatkan sistem imunisasi ibu hamil dari diserang penyakit.
Pengambilan
buah epal sepanjang kehamilan juga membantu ibu hamil mengawal berat badan dari
berlebihan. Siapa taknak kuruskan.
5. ANGGUR
Anggur mempunyai dua jenis iaitu anggur merah dan anggur hijau.
Anggur yang elok dimakan oleh ibu mengandung ialah anggur merah.
Anggur
merah kaya dengan antioksidan yang dapat membuang radikal bebas yang merbahaya
dalam badan kita. Anggur juga boleh dijadikan sebagai snek untuk ibu-ibu
mengandung untuk dimakan semasa masa-masa terluang.
Anggur
juga kaya dengan Vitamin A yang boleh menstabilkan metabolic rate ibu mengandung. Selain itu,
anggur juga mengandungi folate, potassium, phosphorus, magnesium dan sodium
yang sangat baik untuk ibu mengandung.
6. AVOCADO
Buah
avocado antara buah yang banyak mengandungi folik asid. Ibu-ibu
mesti tahu kan kelebihan folik asid kepada kandungan. Salah satu fungsi folik
asid ialah untuk mengekalkan bacaan HB anda.
Selain
itu, sekiranya anda ada morning sickness yang
teruk, avocado boleh membantu. Ini disebabkan kandungan Vitamin B6 yang ada
pada buah ini.
Avokado
juga mempunyai kandungan serat yang tinggi dan ini sangat membantu ibu hamil
yang mempunyai masalah sembelit. Serat membantu badan untuk menghadam makanan
dengan lebih baik.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Salam Sayang,
Farihah / Kak Eha
http://wasap.my/+60192282147
Like Page kami untuk Info kesihatan & Business
We L.O.V.E Breastfeeding
Surijunior
Farihah / Kak Eha
http://wasap.my/+60192282147
Like Page kami untuk Info kesihatan & Business
We L.O.V.E Breastfeeding
Surijunior
No comments :
Post a Comment