Semasa mengandung, setiap wanita memang diuji
dengan pelbagai kepayahan dan masalah kesihatan yang mungkin tidak pernah
dialami sebelumnya. Antara kes yang selalu melanda ibu hamil adalah masalah
kekurangan darah / hemoglobin (Hb) rendah atau anemia. Antara simptomnya
termasuklah pening kepala, susah fokus, kelesuan, kelihatan pucat, rasa
sesak nafas, dan sering berasa sejuk atau kebas pada tangan.
Secara umumnya, kita akan diberitahu untuk makan
secara sihat dengan memperbanyakkan memakan buah-buahan dan sayuran. Tapi,
apakah sayuran dan buah-buahan yang terbaik untuk diamalkan? Apakah lagi
makanan tambah darah yang boleh dihidangkan dalam sajian seharian kita?
1. Tembikai
Tembikai adalah salah satu ‘super food’ dan makanan
tambah darah yang kurang diketahui ramai. Istimewanya, buah ini kaya dengan
vitamin A.
Selain terkenal dengan
memperbaiki kesihatan mata, vitamin A juga sangat berkesan
meningkatkan jumlah sel darah merah. Ia dapat membantu zat besi dalam hemoglobin untuk mengikat oksigen.
2. Buah-buahan Kering
Buah-buahan kering amat sesuai sebagai snek
kudapan dan makanan tambah darah ibu hamil. Tinggalkan ‘junk food’ dan
beralihlah kepada kismis, kurma, prun, aprikot, dan buah tin. Semua buah-buahan kering ini bukan sahaja sedap
dan sihat, malahan ia turut memiliki kandungan zat besi yang amat baik untuk meningkatkan
Hb dalam darah.
3. Ikan
Ikan mengandung asid lemak Omega-3. Ikan Salmon,
contohnya, boleh meningkatkan bacaan Hb anda ketika mengandung kerana ia
turut mengandungi Vitamin B-12 untuk pembentukan sel-sel darah. Ikan juga
sangat sesuai untuk diet anda kerana ia adalah makanan yang rendah
nilai kolesterol.
Bagi anda yang menggemari telur ikan pula,
ini berita baik untuk anda! Telur ikan juga mengandung nutrisi berkhasiat
sepert protein, karbohidrat, dan zat besi yang boleh membantu dalam menaikkan
bilangan hemoglobin.
Pelbagaikanlah menu ‘seafood’ ini dalam
hidangan seharian anda kerana tiram, kerang, dan hasil makanan laut lain juga
tidak kurang hebat nutrisinya dalam membantu meningkatkan Hb darah.
4. Jambu Batu
Anda sangat disarankan untuk memperbanyakkan
pengambilan buah-buahan kerana ia mengandungi Vitamin C. Vitamin C ini akan membantu penyerapan zat besi ke dalam
tubuh. Menurut kajian, buah jambu batu memiliki kandungan Vitamin C sebanyak 2 kali lebih
banyak dari Vitamin C yang ada di buah oren!
5. Daging Merah
Berbanding dengan daging putih dalam ayam atau
burung, daging merah pada haiwan seperti kambing, kerbau, dan lembu lebih kaya
dengan protein dan banyak mengandung zat besi serta mineral lain
termasuk vitamin A, D, K, B2, B3, B6 dan B12, asid amino, Omega-3, dan selenium yang diperlukan
oleh ibu hamil. Kesemua mineral ini mampu meningkatan hemoglobin dengan cepat.
Walaubagaimanapun, perlu diingat bahawa daging
merah juga mempunyai lebih kandungan lemaknya berbanding daging putih. Oleh
itu, elakkan pengambilan daging berlemak dan jangan ambil secara
berlebihan karena ia boleh meningkatkan risiko pada jantung.
6. Sayuran Berdaun Hijau
Sayuran yang mengandung zat besi yang tinggi
adalah sayuran berdaun hijau terutamanya bayam. Selain itu, brokoli,
kangkung, kale, dan sawi juga amat membantu ibu hamil untuk mengelakkan anemia. Selain itu, sayuran berdaun hijau juga mempunyai
kandungan asid folik semulajadi yang turut membantu meningkatkan kesihatan
ibu hamil.
7. Kuning Telur
Telur mengandung protein, kalsium, dan vitamin
serta zat besi. Untuk kesan yang lebih baik, belilah gred telur elok dan
diperkaya dengan Omega-3. Kuning
telur sangat berkesan sebagai makanan tambah darah. Cuba amalkan
pengambilan telur secara teratur 2 kali sehari.
8. Kentang
Selain sayuran berdaun, kentang juga mengandung
zat besi dan juga vitamin C yang membantu untuk meningkatkan penyerapan zat
besi dalam tubuh. Vitamin C juga dapat mengikat radikal bebas
dan memperkuat sistem kekebalan dalam tubuh. Untuk pengetahuan anda, kentang
adalah salah satu sumber terbaik zat besi untuk vegetarian.
9. Hati
Mungkin tidak semua orang berselera memakan organ
dalaman. Namun, hati adalah salah satu makanan paling tinggi zat besi.
Menurut sumber, umumnya hati ayam (100gms) mengandung 9 mg zat besi. Hati lembu
mengandungi lebih kalori dibandingkan dengan jenis hati lain, namun banyak
mengandungi kadar zat besi yang tinggi.
10. Roti Dan Bijirin Berserat Tinggi
Roti dan bijirin berserat tinggi
seperti beras merah memiliki kandungan karbohidrat, serat semulajadi, dan zat
besi untuk meningkatkan sel-sel darah. Selain itu, menu diet seperti
roti jagung, pasta, bijirin penuh serat (whole
grain), ini berkesan dihidangkan kepada ibu hamil untuk
menangani anemia.
11. Kekacang dan Bijian
Sumber kekacang boleh didapati daripada sayuran
seperti kacang panjang, kacang buncis, dan kacang botol. Selain itu, anda boleh
memakan kekacang sebagai snek atau kudapan. Antaranya kacang almond,
pistachio, walnut, atau kacang badam yang dapat dicerna secara perlahan
oleh sistem pencernaan, sehingga dapat mebantu menaikkan tekanan darah. Namun,
pastikan anda tidak mengalami sebarang alahan terhadap kekacang ini.
Biji-bijian seperti kuaci, biji bunga matahari,
atau biji labu juga amat bermanfaat. Menurut rujukan, 100 gram biji labu
mengandung 15 mg zat besi, iaitu 83% dari nilai anjuran harian. Biji labu juga
merupakan sumber utama asid lemak Omega 3 yang turut
berfungsi membantu menurunkan kolesterol.
sumber: zuriat.my
sumber: zuriat.my
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Salam Sayang,
Farihah / Kak Eha
http://wasap.my/+60192282147
Like Page kami untuk Info kesihatan & Business
We L.O.V.E Breastfeeding
Surijunior
Farihah / Kak Eha
http://wasap.my/+60192282147
Like Page kami untuk Info kesihatan & Business
We L.O.V.E Breastfeeding
Surijunior
No comments :
Post a Comment