>

Tuesday, June 6, 2017

Tips Mudah Untuk Ibu Menyusu Kurus!

Ramai juga kalangan ibu-ibu yang menyusu risau akan berat badan tidak turun selepas bersalin. Ada juga yang sering mengalami 'nafsu makan mendadak' bila selepas menyusukan bayi. 
Jom saya kongsikan beberapa tips untuk ibu kurus walaupun menyusukan bayi.

1. Tangguh diet sehingga 2bulan
Sebaiknya selepas melahirkan anak jangan fikirkan lagi bab nak kurus ni. Beri peluang pada untuk penghasilan susu yang stabil dan tidak mudah terjejas. Kebanyakkan selepas bersalin,bayi mengalamai jaundis/demam kuning. Saat ini susu ibu sangat penting. Tapi ingat penyusuan menyebabkan korang kehilangan 200-500 kalori TANPA DIET tau!
2. Susukan secara kerap dan tanpa had
Kajian telah membuktikan bahawa penyusuan dengan lebih kerap dan tanpa had sehingga lebih 6bulan dapat mengurangkan berat badan dengan lebih cepat dan berkesan.

3. Pengambilan kalori 1500-1800 sehari

Pengambilan kalori yang lebih penting untuk ibu menyusu. Jangan abaikan kerana kajian telah membuktikan pengambilan kalori yang kurang akan menjejaskan penghasilan susu. Jadi amalkan pemakanan yang sihat dan seimbang.


4. Berat badan hilang tak lebih 0.7kg seminggu

Kehilangan berat badan yang kurang dari 0.7kg seminggu tidak akan menganggu penghasilan susu. Sebaiknya ibu menyusu biarlah kurus secara perlahan jangan terlalu mendadak melainkan korang memang taknak menyusukan anak. Lakukan senaman ringan untuk pastikan otot-otot kekal kuat.5. Kurangkan kalori beransur-ansur

Bila kalori berkurang ini akan memberi kesan pada penghasilan susu terutamanya ketika ibu sakit atau pengambilan ubat tertentu. Makan dalam kuantiti yang sedikit tapi dengan kerap.


6. Mengambil Suplemen Tambahan
Ibu boleh cuba dengan Set kurus ibu menyusu Shaklee yang membantu ibu-ibu untuk mengurangkan berat badan tanpa memberi kesan pada penghasilan susu ibu. Malah susu ibu akan bertambah banyak dan pekat. Paling best tengok berat badan anak juga bertambah mengikut aras panduan yang ditetapkan.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Salam Sayang,
Farihah / Kak Eha 
http://wasap.my/+60192282147

Like Page kami untuk Info kesihatan & Business
We L.O.V.E Breastfeeding
Surijunior

No comments: